Gros blogg: Veien til patent, del 2 – Kjenn oppfinnelsen din!

17 januar, 2020

Patent er et vanskelig fagområde og det er lett å gjøre feil. Patentverdenen er fylt med ord og uttrykk som kan være vanskelige å forstå for folk som har liten eller ingen erfaring med patenter.

Gro Katarina Andorsen er Europeisk patentfullmektig (EQE) og opplæringsansvarlig i Håmsø Patentbyrå. Hun vil i en serie med blogginnlegg på en uhøytidelig måte fortelle om noen av utfordringene en oppfinner kan komme ut for på veien til patent.

I Gros blogg kan du følge oppfinnerne Kanonsmarte Kjartan og Superoppfinnsomme Susanne. De møter en rekke utfordringer og problemer, som vi i Håmsø Patentbyrå kan forhindre at du kommer i – om du leser bloggen og oppsøker en av våre rådgivere.

Gro Katarina Andorsen, Europeisk patentfullmektig EQE.

Resymé

Forrige gang møtte vi Kjartan som har funnet opp noe lurt. Han har investert mye penger i prototype og flott markedsføringsmateriale. Under et møte med en mulig samarbeidspartner og investor, ble han oppmerksom på at han kanskje burde ha søkt patent på oppfinnelsen sin. Han tok derfor kontakt med Håmsø Patentbyrå. Der ble han oppfordret til å ikke vise oppfinnelsen til noen, og dessuten få dem han har vist det til, til å signere en fortrolighetsavtale.

Del 2: Kjenn oppfinnelsen din!

Kjartan har hatt urolig mage helt siden i går. Nå sitter han i bilen utenfor hos Håmsø Patentbyrå, og ved siden av ham ligger bagen med prototypen og den usignerte fortrolighetsavtalen. Patent-Petra kommer til å klikke. Kan han fortsatt få patent? Kjartan stirrer på regnet som hamrer mot frontruta. Hvordan kunne «Gygrid» være så avvisende? De skulle jo bli samarbeidspartnere: kanonsmarte Kjartan og Oil Giant AS.

– Velkommen til oss, du må være Kjartan. Så hyggelig! Mitt navn er Kristine Pettersen.

Kjartan kjenner igjen stemmen, men er totalt uforberedt på denne talestrømmen av et menneske som står foran ham.

– Patent-Petra? spør han, uten at ordene passerer gjennom koblingsboksen øverst på kroppen. Han kjenner rødmen bre seg, og hånda blir klam midt i håndtrykket. Patent-Petra ler.

– Det kan du godt kalle meg, sier hun og viser vei til møterommet.

Kaffen står klar, og patent-Petra heller opp til dem begge.

– Det er en ventil du har funnet opp, var det sånn? spør hun og setter seg.

– Ja, det som er så fantastisk med denne ventilen er at den holder seg lukket selv med et veldig høyt trykk inne i strengen, sier Kjartan mens han dykker ned i bagen og henter opp et rør og tre forskjellige ventiler.

– Hold an litt. Er vi i en oljebrønn nå?

– Ja, selvsagt!

– Det er i grunnen ikke det, sier patent-Petra.

– Ok, se her, sier Kjartan og setter på den lille filmsnutten. Den viser hele magien.

Kjartan tar seg i at han ser mer på patent-Petra etter tegn på ærefrykt, enn på filmen mens den ruller.

-Kan du fortelle meg hvordan oppfinnelsen din skiller seg fra det som er kjent fra før?

Kjartan skvetter av spørsmålet. Han vet ikke hva han skal si. Hun må jo ha null peiling. Har hun ikke nettopp sett filmen? Han ser mot døra. Kanskje de har noen andre han kan snakke med?

– Vi har rikelig og variert teknisk kompetanse på huset, sier hun. – Bare ta en titt på nettsiden vår med oversikten over de ansatte, så ser du fort det.

Hjelp, har han snakket høyt nå igjen? Rødmen brer seg på nytt, og Kjartan griper etter kaffekoppen.

– Fin kopp, sier han og klarer ikke umiddelbart å komme på en gang han følte seg dummere.

– Beklager, sier patent-Petra. – Nå må vi huske at vi er eksperter på hvert vårt felt. Patentarbeid er et samarbeidsprosjekt. Som oppfinner, er det du som må bidra med informasjon om oppfinnelsen. Min jobb er å sørge for at du får en god patentsøknad. For å få det til, må jeg stille noen viktige spørsmål.

Hun reiser seg og går til den hvite tavla som står i hjørnet av rommet.

– Grunnlaget for en god patentsøknad er svaret på disse tre spørsmålene, sier hun og flipper tavla rundt så han kan se hva som står:

  • Hvilket problem løser oppfinnelsen?
  • Hvordan løses dette problemet per i dag?
  • Hvordan skiller oppfinnelsen seg fra det som er kjent fra før?

Kjartan sukker. Her må han visst bare begynne fra begynnelsen. Han trekker de tre ventilene nærmere seg på bordet og kremter.

– Dette er en tilbakeslagsventil for en completion string, sier han.

Patent-Petra nikker, og Kjartan fortsetter å fortelle. Patent-Petra avbryter noen ganger med flere snåle spørsmål, men hun noterer i alle fall noe i boka si, så litt informasjon siver visst inn. Da han er ferdig å fortelle, blir hun sittende der å skrive. Til slutt bryter han stillheten.

– Hva koster det å få levert inn en patentsøknad?

– Det er fryktelig vanskelig å svare på, sier patent-Petra og ser opp fra notatene.

Tenkte han det ikke. Sånn svarer bare noen som har tenkt å loppe deg for alt du har. Han tenker på sparekontoen sin. Hvis han noen gang skal kunne flytte ut fra foreldrenes kjellerleilighet, er det smart om den vokser til noe som ligner på en egenkapital.

– Det finnes en patentkalkulator på nett, sier patent-Petra. – Men det blir veldig omtrentlig.

– Men du kan vel si hva det pleier å koste her hos dere?

– Jeg vil tro at vi som regel havner et sted mellom førti og åtti, sier hun.

– Tusen?

– Ja, men prisen avhenger av mange ting. Et eksempel er patenttegninger. Kan du skaffe gode patenttegninger selv, så sparer det oss for arbeid. Noen ganger er det også sånn at oppfinner utvikler produktet videre underveis, og plutselig må mye skrives om. Det mest krevende er å skrive patentkravene. I ditt tilfelle, for eksempel, kan det hende at ventilen kan lages på flere forskjellige måter. Da må vi sørge for at alle varianter blir beskyttet av patentkravene.

Kjartan er ikke fornøyd med svaret, men han forstår at hvis han bidrar med sitt, så trenger ikke patent-Petra sitte med saken lenger enn nødvendig.

– Jeg vil dessuten understreke at du får mye mer hos Håmsø Patentbyrå enn «bare» en patentsøknad. Vi har all den kunnskap du kommer til å trenge om lover, regler og patentstrategi. Vi tar oss av kommunikasjon med patentmyndighetene og sørger for å passe på alle tidsfrister og formelle ting.

Kjartan blir uvel igjen. Formelle ting. Han trekker fortrolighetsavtalen ut av bagen og legger den på bordet foran seg.

– Jeg tenkte meg det, sier patent-Petra. – Da er det best vi skynder oss å få inn patentsøknaden.

Etter møtet går det helt rundt for Kjartan. Han må bare komme seg ut i bilen og tenke. Dette kan bli mer kostbart enn han hadde sett for seg. Idet han røsker tak i utgangsdøra og himler med øynene for seg selv, blir han oppmerksom på at det sitter ei dame der i sofaen i venterommet.

– Uflaks med oppfinnelsen? spør hun.

– Nei, men patent er svindyrt, sier han.

– Et patent er et verdipapir, sier hun. – Og oppfinnelsen din er vel kanskje verdifull?

Kjartan stopper opp litt. Dama smiler så et dypt smilehull kommer til syne i venstre kinn.

– Absolutt, sier Kjartan.

– Da kan det fort være verdt det, sier hun og reiser seg. Hun kommer mot ham.

Kjartan blir stående ute av stand til å forflytte seg selv og prototypen ut døra. Damen rekker ut hånda, han skal til å gripe den, men så blir den grepet av en annen hånd.

– Du må være Susanne? sier en blid herre ved siden av ham.

Susanne blir med patentfyren inn i møterommet som Kjartan nettopp har forlatt. Han klarer endelig å rive seg løs, så stormer han ned trappa og ut i bilen.

Susanne. Om han bare hadde sett hva mer som stod på adgangskortet hun hadde rundt halsen. Blunket hun ikke til ham også? Han tror det.

(Hvem er Susanne? Vil de møtes igjen? Får Kjartan levert inn patentsøknaden sin? Her er det bare å følge med videre.)

Andre innlegg

USA: Use it or lose it!

USA: Use it or lose it!

Hvis du har registrert et varemerke i USA, må du kunne dokumentere at det brukes. Hvis ikke kan du risikere å miste beskyttelsen.