Gros blogg: Veien til patent, del 5 – Har du funnet opp hjulet på nytt?

En forundersøkelse kan avsløre om oppfinnelsen er kjent fra før, og være til god hjelp ved utarbeidelse av en patentsøknad.

Av Håmsø Patentbyrå

28. januar, 2021

Patent er et vanskelig fagområde og det er lett å gjøre feil. Patentverdenen er fylt med ord og uttrykk som kan være vanskelige å forstå for folk som har liten eller ingen erfaring med patenter.

Gro Katarina Andorsen er Europeisk patentfullmektig (EQE) og opplæringsansvarlig i Håmsø Patentbyrå. Hun vil i en serie med blogginnlegg på en uhøytidelig måte fortelle om noen av utfordringene en oppfinner kan komme ut for på veien til patent.

I Gros blogg kan du følge oppfinnerne Kanonsmarte Kjartan og Superoppfinnsomme Susanne. De møter en rekke utfordringer og problemer, som vi i Håmsø Patentbyrå kan forhindre at du kommer i – om du leser bloggen og oppsøker en av våre rådgivere.

Gro Katarina Andorsen, Europeisk patentfullmektig EQE.

Resymé

Del 1: Kjartan har funnet opp noe lurt. Han har investert mye penger i prototype og flott markedsføringsmateriale. Under et møte med en mulig samarbeidspartner og investor, ble han oppmerksom på at han kanskje burde ha søkt patent på oppfinnelsen sin. Han tok derfor kontakt med Håmsø Patentbyrå. Der ble han oppfordret til å ikke vise oppfinnelsen til noen, og dessuten få dem han har vist det til, til å signere en fortrolighetsavtale.

Del 2: Hos Håmsø Patentbyrå får Kjartan vite at patentarbeid er et samarbeidsprosjekt mellom ham som oppfinner og Patent-Petra som skal sørge for at Kjartan får en god patentsøknad. For å få det til, er det mange spørsmål som må besvares, også spørsmål om Kjartan mener er selvfølgelige. Kjartan er redd for kostnadene, men forstår at et patent er et verdipapir, og at han selv kan bidra til å holde kostnadene nede.   

Del 3: Susanne jobber som ingeniør i Oil Giant. På fritiden har hun funnet opp noe som gjør det lettere å bytte vektskiver på treningssenteret. Men er det Susanne eller Oil Giant som har retten til oppfinnelsen? Om arbeidsgiver har retten til oppfinnelsen avhenger av hva du er ansatt til å gjøre i bedriften, om oppfinnelsen er relevant for bedriften og kanskje viktigst av alt; hva står det i arbeidskontrakten din?

Del 4: Kjartans bedrift er hardt rammet av koronanedstengingen, og sparepengene må gå til overlevelse i stedet for patentsøknad. Det er ikke enkelt å forsøke å drive gründerbedrift hjemmefra mens han tar seg av sin datter, Sofia, og Kjartan er temmelig fortvilet. Heldigvis tar han kontakt med patent-Petra som forteller ham hvordan han kan gå frem for å levere inn en patentsøknad selv og hva han absolutt må passe på for at søknaden skal ha verdi.

Del 5: Har du funnet opp hjulet på nytt?

Av Gro Katarina Andorsen

Det er mandag morgen, altfor tidlig. Susanne er for sein til hjemmekontoret.

Hun løper det siste stykket fra barnehagen, røsker døra åpen og sparker av seg støvlettene i gangen så slaps og søle skvetter innover gulvet. Et kjapt blikk på mobilen forteller henne at avdelingsmøtet allerede er godt i gang. Hun slenger en poncho over den gamle ulltrøya og strammer håret bak i en hestehale, mens datamaskinen starter opp så sakte den klarer.

Kollegene er der, alle sammen, i hver sin rute på skjermen. Werner, avdelingslederen, sitter alene i det største møterommet på kontoret. Hvem som helst kan være virusbefengt i disse tider, så alle har fått beskjed om å holde seg hjemme om de kan. Men Werner går på veggene hjemme, sier han.

Susanne skynder seg til kjøkkenbenken for å sette på vannkokeren. Det er ingen sjanse til å klare å jobbe uten en første dose kaffe. På vei tilbake til kontorplassen ved spisebordet, snubler hun i posen med skiftetøy som skulle ha vært med Helle til barnehagen. Søren òg.

– Susanne, kan du ta denne?

– Ja, klart det, sier Susanne, mens hun febrilsk forsøker å forstå hva Werner egentlig sa. Han har delt skjermen sin, og en tegning av en ventil dekker halve bildet. Enda en ventil? Kan det være mer igjen å finne opp når det gjelder nedihullsventiler?

– Susanne, er du der? Du er «mjuta», sier Werner.

– Jeg legger det over i innboksen din, så forbereder du underlag til amerikanerne som vanlig, fortsetter Werner før Susanne rekker å få skrudd på kamera og mikrofon.

«Amerikanerne» er patentbyrået i Houston som Oil Giant AS bruker til å utarbeide patentsøknader.

– Hvis ingen har noe mer, så tenker jeg vi avslutter.

Avslutte allerede? Susanne håper at ingen la merke til hvor sein hun var. Werner reiser seg og begynner å desinfisere armlenene på stolen han nettopp satt på, mens kameraet i møterommet zoomer inn på ham.

– Burde vi ikke gjøre et søk etter kjent teknikk før vi sender over? spør Susanne. Det føles klønete og unaturlig å prate ut i tomme lufta hjemme hos seg selv, og Susanne synes alle ser på henne, men det er jo umulig å si.

– Det finnes mange liknende ventiler, fortsetter hun, da ingen sier noe og Werner ikke ser ut til å forstå hva hun mener. – Det vet vi jo.

Susanne kommer ikke over hvor pinlig det var med den vektstanga hun selv trodde hun skulle få patent på. Et kjapt søk kunne spart henne for hele flausen.

– Jeg tenker produktutviklerne våre er svært klar over hva som er kjent og ikke, kommer det irritert fra kollegaen Geir.

– Det er godt mulig, sier Susanne. – Men jeg har lest litt om fordelene med å gjøre et søk etter kjent teknikk før man går i gang med patentprosessen. Helst før man legger for mye arbeid i utviklingen av oppfinnelsen i det hele tatt.

Geir ler.

– Jaså, så du har lest noe igjen … Og du tror at et stort firma som Oil Giant ikke har tenkt på dette lenge før du begynte her?

Han ler igjen.

– Det er vel ikke sikkert, sier Johan, en litt eldre kar som snart er pensjonist. – Så vidt jeg vet har vi ingen rutine på at det gjøres søk etter kjent teknikk før vi sender over informasjon til byrået. Og de gjør kun det vi ber dem om.

Werner setter seg ned igjen på stolen så hele desinfiseringsjobben er bortkastet.

– Det er et godt poeng, Johan, sier han.

– Ja, vi husker vel alle hvordan det gikk med brønnfundamentet som vi brukte millioner på å utvikle …, sier Johan.

– Ikke kom trekkende med den saken i enhver sammenheng, sier Geir og himler med øynene.

Susanne husker det godt. Oil Giant hadde brukt en formue på å utvikle oppfinnelsen og patentprosessen var i gang, men patentmyndighetene lot seg ikke overbevise. Manglende patent hindrer ingen i å bruke oppfinnelsen sin, men det som Oil Giant overså, var nøyaktig hvor liten sans erkerivalen, Best Petroleum, hadde for det nye brønnfundamentet, og hvor lik teknologi de hadde. Resultatet var endeløse rettsaker og gigantiske erstatningssummer. I stedet for å bli den neste store suksessen til Oil Giant, ble prosjektet i ettertid bare omtalt som «Giant Fail».

– Vi får ta opp igjen denne tråden en annen gang, sier Werner.

Sånn er det alltid – blir temperaturen litt høy, så må Werner ha time-out. Susanne logger av og sukker oppgitt. Kanskje hun kan prøve å gjøre et søk etter kjent teknikk selv? Da hun omsider har fått laget seg den koppen med kaffe, ringer hun Håmsø Patentbyrå.

– Så kjekt å høre fra deg, sier Leif og husker henne med det samme. – Funnet opp noe mer treningsutstyr?

– Nei, sier Susanne og ler. – Jeg har noen spørsmål om å søke etter kjent teknikk. Du nevnte sist at jeg burde søkt litt selv på nett. Er det noe spesielt sted du anbefaler å søke?

Leif høres oppriktig begeistret ut for hennes interesse for patent, og mens de snakker sender han henne en epost med lenker. Den første kjenner hun fra før, det er til Patentstyret. Der er det greit å finne norske patentpublikasjoner. Han har også sendt med lenke til Espacenet der man kan søke i patentpublikasjoner fra hele verden.

– Ellers anbefaler jeg å benytte profesjonell hjelp til å gjøre slike søk. Her hos Håmsø Patentbyrå bistår vi veldig gjerne med både det og FTO, sier Leif.

– Tusen takk, ja, jeg har ikke klarert det med sjefen, så jeg vil prøve å søke litt selv først, sier Susanne. – Hva er forresten forskjellen på søk etter kjent teknikk og «FTO»?

– Et søk etter kjent teknikk, gjerne referert til som «teknisk søk» eller «forundersøkelse», handler om å finne publikasjoner – ikke bare patentpublikasjoner, men også fagartikler og den slags – som beskriver den aktuelle teknologien. Som du vet, er det ikke mulig å få patent på noe som er kjent fra før. Et vesentlig poeng med teknisk søk er derfor å unngå å bruke ressurser på patentsøknad dersom du i grunnen bare har funnet opp hjulet på nytt. Et annet, kanskje enda viktigere poeng, er at et teknisk søk kan være svært nyttig for utvikling av ny teknologi. Patentdatabasene er en enorm ressurs for den som ønsker å nå lengre med produktutviklingen sin. Man kan så å si stå på skuldrene til andre smarte mennesker som har prøvd og feilet – eller lykkes – tidligere.

Leif snakker på innpust og utpust, og høres så ivrig ut at Susanne må le.

– FTO står, som du sikkert vet, for «freedom to operate», og et slikt søk handler om å finne patentpublikasjoner med aktive rettigheter. Altså patenter som er «i kraft» i de aktuelle geografiske områdene som kunden er interessert i. Dette er en litt mer omfattende type søk.

Like etter at Susanne har takket for hjelpen og lagt på, tikker det inn en epost fra Leif: «Glemte å si at du må huske at det kan være søknader som er innlevert, men foreløpig ikke publisert. Disse vil du ikke finne i databasene ennå.» 

Susanne ser på dokumentet hun har fått om den nye ventilen. I Espacenet fyller hun inn et enkelt søk for «check valve» og «completion string» og får 325 treff. Det er ikke så verst, men altfor mange dokumenter å se på. Hun legger til flere søkeord, og sitter til slutt igjen med et overkommelig antall dokumenter. Det er vanskeligere enn hun har sett for seg å finne noe som virkelig likner, men til slutt har hun to relevante dokumenter foran seg. Hun blir nødt til å gi beskjed til Werner. Hun våger ikke å ringe, men sender ei melding. Hva vil han si når hun har brukt masse tid på ting hun ikke har blitt bedt om å gjøre?

Det går knapt et minutt før han ringer henne opp på videosamtale. Susanne husker i siste øyeblikk å slenge på seg ponchoen igjen.

– Ja vel, Susanne, sier Werner, og Susanne holder pusten. – Du imponerer meg.

Susanne blir så perpleks at hun ikke får frem et ord.

– Kan du innhente pris fra Håmsø Patentbyrå på teknisk søk, slik du foreslår? Det kunne kanskje være greit å ha en lokal patentrådgiver og ikke alltid måtte forholde seg til amerikanerne.

– Ja, klart, jeg skal sjekke med dem. De virker veldig flinke, jeg har sett at de er kåret til det åttende beste patentbyrået i Europa i 2020.

– Det er imponerende, sier Werner. – Men noe helt annet: du har tidligere spurt om å få delta på kurs. Er du fortsatt interessert i det?

– Ja, veldig!

– Jeg fant dette, sier Werner og sender en lenke til et nettkurs om patentstrategi for bedrifter. – Se på det, om det er noe du kunne tenke deg.

Da de har lagt på, er Susanne så glad at hun ikke riktig forstår selv hvordan merarbeid og flere studier kan fremkalle en sånn fryd.

– Nerd, sier hun til seg selv og rister på hodet.

Da middag og oppvask er overstått og Helle har fått et bad, siger de godt ned i sofaen med pleddet over seg. Dette er Helle og Susanne sitt faste kveldsrituale. Helle ser på nettbrettet sitt. Susanne ser mer og mer motløst på en dating-app. Plutselig skvetter hun, for der er han der Kjartan-typen. Han er alle steder, snart. Sniker seg inn i livet hennes ad alle mulige veier. Helle har mistet interessen for nettbrettet og stirrer på Susannes mobil i stedet.

– Sofia sin pappa, sier hun og legger hele pekefingeren sin midt i Kjartans ansikt.

På refleks trekker Susanne mobilen til seg, og Helles finger drar en smilende Kjartan ut til høyre. I samme sekund kommer et varsel opp på skjermen: «Du har en ny match.»

Andre innlegg

Europeisk kvalifisering innen varemerke og design

Europeisk kvalifisering innen varemerke og design

Den europeiske varemerke- og designmyndigheten, EUIPO, har for første gang tilbudt sertifiseringskurs for varemerke- og design administratorer. Vi er stolte av begge våre kolleger som deltok og gjennomførte kurset med suksess.