Gros blogg: Veien til patent, del 4 – Tips til deg som må søke patent selv

Generelt frarådes det å søke patent selv. Men hvis du må søke selv, er det tre viktige ting du må passe på.

Av Håmsø Patentbyrå

19 mai, 2020

Patent er et vanskelig fagområde og det er lett å gjøre feil. Patentverdenen er fylt med ord og uttrykk som kan være vanskelige å forstå for folk som har liten eller ingen erfaring med patenter.

Gro Katarina Andorsen er Europeisk patentfullmektig (EQE) og opplæringsansvarlig i Håmsø Patentbyrå. Hun vil i en serie med blogginnlegg på en uhøytidelig måte fortelle om noen av utfordringene en oppfinner kan komme ut for på veien til patent.

I Gros blogg kan du følge oppfinnerne Kanonsmarte Kjartan og Superoppfinnsomme Susanne. De møter en rekke utfordringer og problemer, som vi i Håmsø Patentbyrå kan forhindre at du kommer i – om du leser bloggen og oppsøker en av våre rådgivere.

Gro Katarina Andorsen, Europeisk patentfullmektig EQE.

Resymé

Del 1: Kjartan har funnet opp noe lurt. Han har investert mye penger i prototype og flott markedsføringsmateriale. Under et møte med en mulig samarbeidspartner og investor, ble han oppmerksom på at han kanskje burde ha søkt patent på oppfinnelsen sin. Han tok derfor kontakt med Håmsø Patentbyrå. Der ble han oppfordret til å ikke vise oppfinnelsen til noen, og dessuten få dem han har vist det til, til å signere en fortrolighetsavtale.

Del 2: Hos Håmsø Patentbyrå får Kjartan vite at patentarbeid er et samarbeidsprosjekt mellom ham som oppfinner og Patent-Petra som skal sørge for at Kjartan får en god patentsøknad. For å få det til, er det mange spørsmål som må besvares, også spørsmål om Kjartan mener er selvfølgelige. Kjartan er redd for kostnadene, men forstår at et patent er et verdipapir, og at han selv kan bidra til å holde kostnadene nede.   

Del 3: Susanne jobber som ingeniør i Giant Oil. På fritiden har hun funnet opp noe som gjør det lettere å bytte vektskiver på treningssenteret. Men er det Susanne eller Giant Oil som har retten til oppfinnelsen? Om arbeidsgiver har retten til oppfinnelsen avhenger av hva du er ansatt til å gjøre i bedriften, om oppfinnelsen er relevant for bedriften og kanskje viktigst av alt; hva står det i arbeidskontrakten din?

Del 4: Tre viktige råd hvis du må søke patent selv

Av Gro Katarina Andorsen

Kjartan stryker seg fort over øynene med håndbaken. Alt har gått rett i dass, og han har ikke sovet skikkelig etter at de måtte lukke ned virksomheten. Virussykdommer kan få så mange slags konsekvenser.

I hjørnet ved siden av TV-en står bagen med ventilen som skulle bli bedriftens nye opptur, men som han ifølge patent-Petra ikke kan vise til noen før han har søkt patent. Nå kommer sparepengene til å gå med til å overleve, og i alle fall ikke til å betale for profesjonelle patentformuleringer. Hadde han bare ikke vist ventilen til Oil Giant, hadde det ikke hastet sånn. Men de sliter de også, nå, har han hørt. Forhåpentligvis har de annet å tenke på enn å stjele oppfinnelsen hans.

– Er du lei deg, pappa?

Kjartan kremter og rister på hodet, men Sofia lar seg neppe lure. Selv om hun er liten, forstår hun nok at alt er på tverke for tiden. Dagen før frisørsalongene kunne åpne igjen etter koronanedstengingen, fikk han henne levert på døra som en pakkepost.

– Nå må du trå til. Jeg må jobbe 16-timersdager for å redde salongen, sa eks-en.

Så stod han der med Sofia som klamret seg til beinet hans, mens hun vinket til moren.

– Kom, sier Kjartan og løfter Sofia opp på fanget.

– Du står nå som nummer ti i køen, sier telefonen som ligger på bordet foran ham.

– Hvem er det? spør Sofia.

– Noen som skal hjelpe pappa med å betale regningene, sier Kjartan og stryker på det lille barnehodet som lener seg mot brystet hans.

– Du står nå som nummer ti i køen, sier det igjen etter en stund. Kjartan trykker bestemt av telefonen. Det får da være måte på hvor lenge man skal være nødt til å sitte i telefonkø.

– Kan vi gå ut? spør Sofia.

– Snart, sier Kjartan. Han må snakke med patent-Petra først. Det må da finnes en løsning på patentproblemet, i alle fall.

Patent-Petra blir tydelig glad for at han tar kontakt, og insisterer på videosamtale.

– Jeg liker å se folk etter alle disse ukene på hjemmekontor, sier hun og ler.

– Koronahår, sier Sofia og peker på patent-Petra før Kjartan rekker å stoppe henne.

– Beklager, det må hun ha hørt fra moren, sier Kjartan og kjenner rødmen bre seg i kinnene. – Hun er frisør.

– Da tenker jeg det er mange som gleder seg til å treffe henne nå, sier patent-Petra og ler igjen.

– Det gjelder den ventilen, sier Kjartan. Det er best å komme til saken, før dette blir altfor pinlig. – Vi sliter økonomisk. Jeg vet at du fraråder å levere patentsøknad selv, men kan du likevel gi meg noen råd om hvordan jeg gjør det?

– Ja, i en unntakstilstand, må vi kunne gjøre unntak, sier patent-Petra.

– Se her, sier hun og deler skjermen sin med Kjartan. – Du går inn på Patentstyret sin hjemmeside og finner frem til siden hvor du kan søke patent. Når du trykker på «start ny patentsøknad» blir du bedt om å logge inn med bank-id. Men først må du gjøre klar dokumentene du skal legge ved søknaden.

Kjartan noterer seg nettadressen, og da han ser opp igjen, er patent-Petra tilbake i bildet.

– Er du ferdig snart? spør Sofia og drar Kjartan i t-skjorta.

– Vent nå litt, sier Kjartan og hører selv at han er irritert i stemmen. Det er greit at eks-en har en bedrift å redde, men det har da sannelig han også!

– Sofia? spør patent-Petra. – Hvis du hjelper, så blir vi fort ferdige. Vil du det?

Sofia nikker ivrig.

– Har du noe å skrive på?

Sofia åler seg ned igjen av fanget og kommer snart tilbake med tegnesakene sine.

– Jeg beklager, sier Kjartan.

– Det går fint, sier patent-Petra. – Jeg vet hvordan det er.

– Nå er vi klare, sier Sofia.

– Bra, sier patent-Petra og henvender seg til Kjartan igjen. – Det er tre punkter som er ekstremt viktige. Det første er at du må sørge for at søknaden din får en søknadsdato.

– Men det kan ikke være så vanskelig?

– Nei, minstekravet er at søknaden inneholder kontaktinformasjon og en beskrivelse av oppfinnelsen. Men det andre er at hvis søknaden skal ha noen virkelig verdi, må du få med så mye som overhodet mulig i beskrivelsen. Legg også ved figurer, gjerne flere figurer enn du tror er nødvendig. Beskriv figurene og alle alternative løsninger du kommer på underveis. Bruk heller for mange ord enn for få.

– Ja, jeg kan tenke på deg mens jeg skriver, sier Kjartan. Patent-Petra ler ikke, og Kjartan lurer et øyeblikk på om han må beklage morsomheten, men hun ivrer videre.

– Jeg kan sende deg en mal du kan bruke. Der vil du se at det er en overskrift som heter «Sammendrag». I en patentsøknad er sammendraget ikke en del av søknaden i juridisk forstand. Du må for alt i verden ikke skrive noe viktig der uten å ta det med et annet sted i søknaden.

– Var det det tredje? spør Sofia og ser opp fra tegningen sin.

– Så bra at du følger med, sier patent-Petra og smiler. – Nei, det tredje er å ikke være bastant når du skriver. Når du kjenner oppfinnelsen, er det fort gjort å skrive «den er», «den har», eller enda verre – «den ha». Ikke bruk slike formuleringer. Vær åpen for at det kan foregå produktutvikling i perioden frem til vi leverer den ordentlige søknaden.

– Ordentlig søknad? spør Kjartan.

– Ja, dette kommer til å kreve omskriving, og det kan du overlate til oss etterpå.

– Ok, koster det noe å levere inn søknaden?

– Det er et søknadsgebyr, men du får søknadsdato selv om du ikke betaler. Når betalingsfristen er utløpt, blir søknaden henlagt.

– Hæ, men hvordan skal jeg da få patent? spør Kjartan. Det er ikke den første gangen han tror det har rablet for patent-Petra, men nå har visst brakkesyken tatt henne fullstendig.

– Når du har fått søknadsnummer og dato, kontakter du oss. Patentsystemet gir rett til prioritet. Det betyr at i løpet av det første året kan vi skrive en ny, riktig utformet søknad, og kreve prioritet fra den søknaden som du selv har levert inn. Hvis du sørger for å få med alt i den første søknaden, så skal vi sørge for at du får en skikkelig søknad før prioritetsåret er omme.

– Selv om den søknaden jeg leverer, blir henlagt før det?

– Ja.

– Ok, avtale!

– Det er deg, sier Sofia og holder tegningen opp så patent-Petra kan få se seg selv med store, røde briller og stripete hår i blått og svart.

Patent-Petra ler og vinker og forsvinner fra skjermen. Idet Kjartan skal lukke datamaskinen, kommer det ei melding på LinkedIn. «Jeg ser du stadig kikker på profilen min. Kjenner vi hverandre?»

Kjartan kan ikke la være å smile. Dette er dagen sin, altså. Patentsøknad snart i boks, og nå har han til og med fått kontakt med Susanne.

– Nå skal vi gå ut, sier han og klemmer Sofia.

Andre innlegg

Takk og velkommen!

Takk og velkommen!

Håmsø Patentbyrå er vel på plass i nye lokaler. Vi ser frem til gode møter og events med både nåværende og fremtidige samarbeidspartnere.